Beste Meneer Bouterse in première op het Nederlands Film Festival

augustus 31, 2022

Beste Meneer Bouterse van Ananta Khemradj gaat in première op het Nederlands Film Festival tussen 21 en 30 september en is vanaf 6 oktober te zien in de filmtheaters. 

Beste Meneer Bouterse zal op 26 september te zien zijn in de Kinepolis Jaarbeurs en op 27 september in het Louis Hartlooper Complex. Na beide vertoningen vindt er een Q&A met Ananta plaats. 

Voor tickets en meer informatie klik hier.

Beste Meneer Bouterse is getipt door de NRC als een van de vijf filmtips voor het najaar. 

Met deze film wilt Ananta de recente Surinaamse geschiedenis inzichtelijk maken voor haar land- en generatiegenoten. Ze ging naar Suriname om mensen te ondervragen over de Decembermoorden van 1982, wat weten ze ervan, waarom zwijgen ze erover, en hoe moet je omgaan met een geschiedenis waar je elke dag deel van uitmaakt?

Waarin sommige mensen de dag van de staatsgreep de dag van de revolutie noemen. En het mogelijk was dat Bouterse veroordeeld kon worden voor de Decembermoorden en vervolgens democratisch tot president gekozen kon worden?

De film is opgezet als een brief aan Bouterse, een pijnlijke, precieze brief, die haar ruzie met haar oom oplevert, en in contact brengt met oud-collega’s die willen dat er niet meer naar het verleden worden gekeken. Maar een land zonder verleden heeft geen toekomst, stelt ze in haar film.