De Schatten van de Krim verplaatst naar 14 april – te zien op het Movies That Matter festival

januari 18, 2022

De release is verplaats naar 14 april »

De Schatten van de Krim zal op het internationale filmfestival over mensenrechten Movies That Matter vertoond worden dat plaats zal vinden van 8 t/m 16 april in Den Haag.

 

De kunstobjecten van de reizende tentoonstelling De Krim – Goud en Geheimen van de Zwarte Zee liggen al ruim zes jaar gegijzeld in de kelders van het Allard Pierson Museum in Amsterdam. De artefacten kunnen niet meer naar huis terug; sinds Poetins annexatie van de Krim is de kunstcollectie stateloos geworden.

Als op 6 februari 2014 het Allard Pierson in Amsterdam de tentoonstelling feestelijk opent kan nog niemand het desastreuze vervolg vermoeden. Initiatiefneemster en archeoloog Valentina Mordvintseva had samen met vier musea de allermooiste eeuwenoude archeologische kunstschatten bijeengebracht, afkomstig uit de bodem van de Krim. Maar als in maart 2014 Poetin met zijn leger het schiereiland annexeert krijgt de directeur van het Amsterdamse museum onmiddellijk twee juridische claims op zijn bureau. Eén uit Oekraïne en één van de musea van de Krim.

De schatten die op het schiereiland zijn opgegraven, worden een politieke speelbal in een grimmige machtsstrijd tussen de musea op de Krim en de regering in Oekraïne. Beide partijen claimen de archeologische verzameling als eigendom, als wortels van de eigen identiteit. Nederland is ongewild gebombardeerd tot scheidsrechter: aan welke partij moeten de schatten teruggegeven worden?

Oeke Hoogendijk kreeg voor de documentaire De Schatten van de Krim unieke toegang tot de hoofdrolspelers in dit internationale conflict. Hoogendijk probeert de menselijke maat te vinden in een potje gerechtelijk touwtrekken. Politieke, emotionele, persoonlijke en cultureel-historische belangen lopen kriskras door elkaar heen. Ze laat juridisch redenerende advocaten hun verhaal doen en reist langs geëmotioneerde museumdirecteuren met gaten in hun collectie.