De Wereld van Carlijn en The Border Crossed Us geselecteerd voor Movies That Matter 2024

februari 21, 2024

De Wereld van Carlijn en The Border Crossed Us zullen binnenkort te zien zijn op het Movies That Matter festival dat plaatsvindt van 22 tot 30 maart in Den Haag.

De wereld van Carlijn van Ariane Greep

De Nederlandse cartograaf Carlijn Kingma is een opkomende ster in de wereld, te vergelijken met M.C. Esscher en Piranesi. Ze tekent ideeënwerelden, of zoals ze zelf zegt, kaarten van de soms ondoorgrondelijke werkelijkheid waarin we leven.

Carlijn gaf filmmaker Ariane Greep toestemming haar te volgen vanaf de eerste dag dat ze begon met het tekenen van haar nieuwste project ‘Het Waterwerk van ons geld’, een gedetailleerde kaart van ons financiële stelsel. Geduld lijkt het sleutelwoord te zijn in dit documentaire-portret, dat Kingma volgt vanaf de eerst stip op papier tot de expositie op de Biënnale van Venetië, waar Carlijn Nederland vertegenwoordigt.

De camera toont van dichtbij haar creatieve worsteling tijdens het tekenen en ook haar strijd om de onrechtvaardigheid van het huidige monetaire systeem bloot te leggen; de rijken worden steeds rijker en de armen steeds armer. De tekening leidt tot veel discussies, de kranten schrijven vol lof over haar en ze wint meerdere prijzen, waaronder de Meestervertellerprijs, de Amsterdamprijs voor de Kunst en de Dutch Design Award. De Architectuur Biënnale in Venetië zet Carlijn internationaal op de kaart.

 
The Border Crossed Us van Loretta van der Horst

Terwijl een groot wit surveillanceluchtschip continu boven het Texaanse grensstadje La Joya zweeft, kammen plaatselijke politieagenten het gebied uit op zoek naar mensensmokkelaars. Langs de grens zijn overal sporen te vinden van mensen die via de Rio Grande de VS trachten te bereiken. Maar in plaats van immigranten te arresteren, verzamelen de agenten informatie over de smokkelaars en hun bazen die verbonden zijn aan Mexicaanse kartels.

Met een visuele stijl die intieme vérité-momenten en meditatieve beschouwingen afwisselt met spannende actie, vertelt de film hoe politiechef Ramon Gonzalez, rechercheur Manuel Casas en agent Mayra Garza omgaan met de dagelijkse problematiek van een bestaan langs de grens. De ironie wil dat het gebied waar nu zwaar gepatrouilleerd wordt ooit Mexicaans grondgebied was.

De wederzijdse afhankelijkheid tussen politie en smokkelaar brengt langzaam aan het licht hoe het systeem gevangen zit in een eindeloze cyclus, waarin de migrant dreigt te worden vermorzeld. Intussen trekt de menselijke prijs van het grenstoezicht ook een persoonlijke wissel op de handhavers.