De Wereld van Carlijn gaat op tour!

februari 21, 2024

Zondag 25 februari is de film ‘De Wereld van Carlijn’ voor het eerst in de bioscoop te zien! En wel in filmhuis Schuur in Haarlem bij hun zondagochtend docuserie. Er is een nagesprek met de regisseur. En er zijn nog kaarten!

Nederlandse cartograaf Carlijn Kingma is een opkomende ster, te vergelijken met Esscher en Piranesi.

Carlijn tekent ideeënwerelden, of zoals ze zelf zegt, kaarten van de soms ondoorgrondelijke werkelijkheid waarin we leven. Ze gaf filmmaker Ariane Greep toestemming haar te volgen vanaf de eerste dag dat ze begon met het tekenen van haar nieuwste project ‘Het Waterwerk van ons geld’, een gedetailleerde kaart van ons financiële stelsel. Geduld lijkt het sleutelwoord te zijn in dit documentaire-portret, dat Kingma volgt vanaf de eerst stip op papier tot de expositie op de Biënnale van Venetië, waar Carlijn Nederland vertegenwoordigt. De camera toont van dichtbij haar creatieve worsteling tijdens het tekenen en ook haar strijd om de onrechtvaardigheid van het huidige monetaire systeem bloot te leggen; de rijken worden steeds rijker en de armen steeds armer. De tekening leidt tot veel discussies, de kranten schrijven vol lof over haar en ze wint meerdere prijzen, waaronder de Meestervertellerprijs, de Amsterdamprijs voor de Kunst en de Dutch Design Award. De Architectuur Biënnale in Venetië zet Carlijn internationaal op de kaart.

Docu op Zondag 

Op zondagochtend 25 februari vertelt regisseur Ariane Greep meer over haar bijzondere film, in nagesprek met het publiek en Frénk van der Linden.