Devil’s Pie – D’angelo in wereldpremière op Tribeca film festival

maart 6, 2019

Devil’s Pie – D’Angelo, de documentaire over soulzanger D’Angelo, gaat in wereldpremière op Tribeca Film Festival in New York. De docu geeft een uniek kijkje in het leven van wereldster D’Angelo, die in 2000, na de tournee van zijn tweede album Voodoo, plotseling van het wereldtoneel verdween. Veertien jaar later is hij terug, met het nieuwe album ‘Black Messiah’ en een wereldtournee. Hij geeft de Nederlandse documentairemaker Carine Bijlsma de uitzonderlijke kans om hem gedurende deze periode te volgen. Het is de eerste keer dat de soulmuzikant, die grote sterren als Beyoncé en John Mayer inspireerde, camera’s in zijn leven toeliet.

Devil’s Pie – D’Angelo is een intiem, ontroerend en verrassend portret van één van de meest mysterieuze figuren uit de hedendaagse muziekscene: D’Angelo, die met zijn albums Brown Sugar (1995) en Voodoo (2000) een ongeëvenaarde status verwierf binnen de neo-soul movement.

In de documentaire volgt de Nederlandse documentairemaker Carine Bijlsma D’Angelo tijdens de tournee van zijn album Black Messiah. De soulmuzikant ging de jaren ervoor door een moeilijke periode waardoor hij meer dan een decennium uit het publieke oog verdween. In die tijd raakte hij in een spirituele crisis door zijn status als superster, wat zich uitte in meerdere tragedies en keerpunten in zijn leven. Bijlsma duikt in de wereld van de muzieklegende en komt via interviews met D’Angelo, grote namen als Questlove, Pino Palladino, Alan Leeds (voormalig tourmanager van Prince en James Brown) en nog nooit eerder vertoond archiefmateriaal, er langzaam achter wie D’Angelo eigenlijk is. Zij neemt ons mee in zijn innerlijke strijd tussen zijn afkomst uit het arme Virginia, waar hij opgroeide in de kerk van zijn grootouders, de verleidingen van de muziekindustrie en de macht die de muziek met zich meebrengt. Wat volgt is een spiritueel en bijzonder levensverhaal van een muzikaal genie die toevallig ook een wereldster is…

De documentaire is gemaakt door Carine Bijlsma en geproduceerd door Interakt Productions (De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw, Hollandse Meesters in de 21e eeuw) en Pulse Films (American Honey, One More Time With Feeling), in coproductie met NTR. Devil’s Pie – D’Angelo is mede mogelijk gemaakt door Mediafonds, CoBo Fonds, Nederlands FilmFonds, Netherlands Film Production Incentive en Forest Whitakers’ Significant Productions (Sorry To Bother You, Fruitvale Station). 

Devil’s Pie – D’Angelo is vanaf donderdag 16 mei in de Nederlandse bioscopen te zien.