Een korte terugblik op 2018

februari 18, 2019

2019 is goed van start gegaan voor Amstelfilm: binnen een maand na de release heeft Buddy, over de onvoorwaardelijke liefde tussen hulphonden en hun baasjes, de Kristallen Film-status behaald. Buddy is de eerste documentaire dit jaar die door 10.000 bezoekers gezien is in de bioscoop. Tijdens een feestelijke uitreiking ontvingen regisseur Heddy Honigmann en producent John Appel dan ook een award uit handen van NFF programmeur Claire van Daal. Met veel enthousiasme kijken we uit naar de films die wij gaan uitbrengen dit jaar, maar nu eerst een korte terugblik op enkele hoogtepunten van 2018.         

The End of Fear op het IFFR
The End of Fear van regisseur Barbara Visser ging in februari feestelijk in première op het IFFR. De film werd vertoond binnen IFFR’s Limelight-sectie voor festivalhoogtepunten en werd daar door een groot aantal bezoekers gezien. De waardering voor de film bleek uit de hoge notering in de publiekspoll. In The End of Fear wordt de krankzinnige geschiedenis van het schilderij Who’s Afraid of Red, Yellow and Blue III (1966-67) van Barnett Newman verteld vanuit de kunstenaar, de kunsthater, de media en de museumdirecteur. Zelden riep een kunstwerk zoveel vragen op en lokte het zoveel emoties uit. De zware aanslag op het werk door een bezoeker in 1986 werd gevolgd door een controversiële restauratie en rechtszaak. 

Gouden film voor De Wilde Stad
In april brachten wij De Wilde Stad uit van regisseur Mark Verkerk. De film schetst een beeld van de grote stad vanuit een totaal nieuw perspectief, namelijk dat van de onopgemerkte inwoners: de vele wilde dieren en planten. De Wilde Stad is door de pers enthousiast ontvangen maar vooral ook hoog gewaardeerd door de bezoekers in de bioscoop. Binnen twee maanden werd de status van Gouden Film bereikt. Het is een uniek resultaat. De Wilde Stad is de derde Nederlandse natuurfilm ooit die door 100.000 bioscoopbezoekers gezien is. Ook werd hoofdrolspeler Abatutu publiekslieveling. De Cyperse kat ontving zelfs, als eerste dier ooit, een oeuvreprijs op het Nederlands Film Festival. Als klap op de vuurpijl ontvingen we de Gerben Kuipers Loftrompet 2018 in de categorie documentaire voor de beste promotiecampagne.

Bijzondere première voor Studio 54 in Club Escape
In oktober beleefde Studio 54 een grootse première in Club Escape. Studio 54 van regisseur Matt Tyrnauer vertelt over de opkomst en ondergang van de mythische dance club in New York. Studio 54 werd de apotheose van het disco tijdperk: de vrijheid, de glamour, de aristocratie en de decadentie. Bij een bijzondere film hoort een bijzondere première. De Escape op het Amsterdamse Rembrandtplein werd voor één avond omgetoverd tot Studio 54. Voormalig Studio 54 DJ Lenny Fontana werd speciaal voor de gelegenheid overgevlogen uit New York en verzorgde een pure Studio 54 ervaring met uitsluitend dansbare discomuziek uit de gloriedagen van de roemruchte club.

|

The State Against Mandela and the Others op het IDFA
Naast de première van Buddy tijdens het IDFA, vond ook de Nederlandse première van The State Against Mandela and the Others plaats op het documentairefestival. Middels recent herontdekte geluidsarchieven en gestileerde animaties vertelt de film van Nicolas Champeaux en Gilles Porte het verhaal van het Rivonia proces uit 1963/1964, waarbij Nelson Mandela naast acht andere mannen terecht stond. In december vond er een bijzondere voorpremière plaats in Theater de Meervaart, waar Mandela in 1990 zelf te gast was op uitnodiging van Wim Kok. Acteur Ayrton Kirchner opende deze avond op bijzondere wijze met een voordracht uit het theatrale drieluik We Have a Dream: Gandhi, King, Mandela.