Bellas Mariposas

Italië

Salvatore Mereu

|

Italiaans

2012

}

102

s

Kijkwijzer

  • Mogelijk schadelijk tot 12 jaar

De 12-jarige Caterina laat vanuit de achterbuurt van de Sardijnse hoofdstad Cagliari haar onverwoestbaar optimistische wereldbeeld los op de niet geringe misstanden in haar omgeving. Geëngageerd en ontroerend, vrolijk en treurig, kleurrijk en contrastrijk, aldus het IFFR. Bekroond met The Big Screen Award, IFFR 2013.

Caterina woont in een sombere, armoedige wijk in Cagliari, de hoofdstad van het eiland Sardinië. Ze heeft een tirannieke vader en een horde broers en zussen, van wie de meesten al op het slechte pad zijn beland. En toch is het meisje vrolijk. Ze vertelt openhartig – soms rechtstreeks in de camera – over haar liefde voor buurjongen Gigi en haar band met hartsvriendin Luna.

BELLAS MARIPOSAS, gebaseerd op een verhaal van de Italiaanse schrijver Sergio Atzeni (1952-1995), volgt een dag uit Caterina’s leven. Het is de dag waarop ze vreest voor het leven van Gigi, omdat haar broer Tonio gedreigd heeft hem te vermoorden. En de dag waarop ze ontdekt dat Gigi verliefd is op het sletje van de buurt. Maar het is ook de dag waarop Caterina en Luna naar het strand gaan, heel veel ijsjes eten, giechelen en zwemmen.

In de beste Italiaanse traditie van films als BRUTTI, SPORCHI E CATTIVI en het recente GOMORRAH toont regisseur Salvatore Mereu armoede en ellende, maar dankzij Caterina’s blik is de film ook een eigentijdse versie van ZAZIE DANS LE METRO – vol jeugdige overmoed en onverstoorbaar optimisme.