De Koninklijke Republiek

Nederland

Carmen Cobos

|

Nederlands, Engels

2022

}

85

DCP

s

Kijkwijzer

  De Koninklijke Republiek is vanaf 9 februari te zien in de volgende theaters:

  De Balie Amsterdam

  Eye Amsterdam (premiere op 8/2)

  De Filmhallen Amsterdam

  Ketelhuis Amsterdam

  Cinecenter Amsterdam

  Lux Nijmegen

  Cinema Middelburg

  Cinema Oostereiland (Q&A met Carmen Cobos op 11/2)

  De Filmkoepel Haarlem

  Filmtheater Hilversum

  Luxor Zutphen

  De Fabriek Zaandam

  Chassé Breda (docu middag 15/2)

  Filmhuis Alkmaar

  Verkadefabriek Den Bosch

  CineBergen

  Gigant Apeldoorn

  Lumière Maastricht

  Natlab Eindhoven

  Forum Groningen

  Focus Arnhem

  Concordia Enschede

  Cinema Gouda

  Filmhuis Bussum

  En online op PICL

  “… Een feelgoodfilm over vriendschap, vakmanschap en muziek… “

  In De Koninklijke Republiek krijgt de Spaans-Nederlandse filmmaker Carmen Cobos exclusief toegang tot een groep musici binnen het Koninklijk Concertgebouworkest: de slagwerk- en paukensectie. Ze spelen een ondersteunende rol, maar zijn absoluut onmisbaar. Nooit in de schijnwerpers, het publiek merkt ze vooral op tijdens luide muziekpassages. Maar er schuilt meer achter deze getalenteerde mannen dan je op het eerste gezicht zou denken. De vaardigheden van deze groep zijn zo divers en uniek, dat in het 135-jarig bestaan ​van het orkest slechts 26 musici virtuoos genoeg werden geacht om deel uit te kunnen maken van dit team. Hun speciale status geeft ze de vrijheid
  om hun eigen instrumenten te kiezen, hun eigen ruimte te beheren en de muziek op hun eigen manier te interpreteren. Daarom noemde de wereldberoemde dirigent Bernard Haitink ze “De republiek van het het slagwerk”.

  Het is een genoegen om de groep te leren kennen via deze prachtig vormgegeven documentaire. Om te ontdekken hoeveel ze van hun vak houden, hoeveel ze om hun instrumenten geven en hoezeer ze hun onderlinge verbondenheid waarderen. Maar de aankomende pensionering van de eerste paukenist dreigt hun verworven bestaan ​te verstoren. Een nieuw groepslid, dat hen op alle niveaus moet matchen, moet worden gevonden, wat extra druk voegt aan een seizoen dat al is ontsierd door Covid-19 en geannuleerde concerten. Boeiend en onderhoudend, De Koninklijke Republiek is een feelgoodfilm over vriendschap, vakmanschap en muziek.