Descending the mountain

Zwitserland

Maartje Nevejan

|

Engels, Duits, Nederlands ondertiteld

2021

}

78

DCP

s

Kijkwijzer

  • Drugs en/of alcoholmisbruik

Wat gebeurt er als je magic mushrooms (psilocibine) geeft aan ervaren Zen beoefenaars die nog nooit drugs hebben gebruikt? Wat gaat ons dat leren over de mystieke ervaring van eenheid met de natuur?

Vanuit deze vragen zetten psychiater Franz Vollenweider en zenmeester Vanja Palmers, een legaal wetenschappelijk experiment op in een klooster op de top van Mount Rigi in Zwitserland. Precies 50 jaar nadat de magische paddestoelen officieel verboden werden, begint er weer een nieuw verhaal in wat nu de ‘psychedelic renaissance’ genoemd wordt.

Terwijl anno 2021 de meeste onderzoeken met psychedelica zich vooral richten op de veelbelovende medische toepassingen ervan, gaan Frans en Vanja een stap verder.

Kan de combinatie van meditatie en psilocibine de mensheid helpen om uit de puinhoop te komen die we met onze neoliberale samenleving over onszelf en de planeet hebben afgeroepen?

Regisseur Maartje Nevejan, werkt, net als bij haar laatste veel geprezen film Ik ben er even niet, samen met andere kunstenaars om een visuele taal te vinden voor innerlijke ervaringen. Hierbij laat ze de iconische beeldtaal van de jaren ’60 achter zich, door met animaties en een hallucinerende soundscape een psychedelische ervaring op te roepen bij de toeschouwer.