Het Verzwijgen

Nederland

Marieke van der Windsen

|

Nederlands

2022

}

89

DCP

s

Kijkwijzer

  • Mogelijk schadelijk tot 12 jaar
“Naast een oprecht en bewonderenswaardig egodocument is Het verzwijgen ook een belangwekkende poging een taboe te slechten.” ★★★★ Volkskrant
 
“Meer nog dan een film over een foute familie is Het verzwijgen een mooi monument voor haar moeder.” ★★★★ NRC
 

Marieke van Winden was 22 oktober te gast in het Radio 2 programma Spijkers met Koppen.  Dit is terug te luisteren via deze link.

Filmmaker Marieke van der Windens aangrijpende speurtocht naar het oorlogsverleden van haar familie toont het taboe waar veel families die collaboreerden met de Duitsers mee te maken hebben. Lieke, de moeder van Marieke van der Winden, was gesloten, onzeker en breekbaar. Als Lieke op 48-jarige leeftijd overlijdt aan kanker hoort Marieke op haar begrafenis van een oom dat haar Amsterdamse grootouders fout waren in de Tweede Wereldoorlog. Dit gegeven, dat een enorme rol had gespeeld in haar moeders leven, was decennialang geheimgehouden.

Dertig jaar lang kan Marieke dit familiegeheim niet onder ogen komen. Nu gaat ze op zoek naar de ontluisterende waarheid. In gesprekken met familie en vrienden krijgt ze een heel nieuw perspectief op haar moeder en op haar eigen jeugd. Als Marieke in de archieven op zoek gaat naar de activiteiten van haar familie in de oorlog, stapelen de schokkende onthullingen zich op met grote emotionele gevolgen. De verhalen bieden weinig troost, maar wel inzichten in de verstoorde relatie met haar moeder.