It’s Raining Women

Finland

Mari Soppela

|

-

2022

}

86

12042077

DCP

s

Kijkwijzer

  • Alle Leeftijden

Release 09 maart 2023

De bekroonde Finse filmmaker en producer Mari Soppela (Family Files en Mother Land) was geschokt toen ze de ‘Glass Ceiling’-index van het tijdschrift Economist ontdekte, een statistiek die bijhoudt waar in de geïndustrialiseerde wereld vrouwen de beste vooruitzichten hebben op gelijke kansen op de werkvloer.

Ze reisde in vijf jaar de wereld over om het merkwaardige en complexe ‘glazen plafond’ te onderzoeken. Nadat ze haar baan kwijtraakt ontdekt programmadirecteur Rebecca Burke dat haar vroegere mannelijke collega’s in vergelijkbare functies bijna twee keer zoveel verdienden als zij. Burke daagt haar voormalige werkgever, telecomgigant TalkTalk, voor de rechter en belandt in een worsteling met bedrijfsjuristen en het rechtssysteem. Ze krijgt hierbij steun van haar vastberaden advocaat Sheila Aly en haar vriendin Sam Walker, die haar eigen juridische strijd voor gelijke beloning heeft gewonnen. Dit biedt hoop dat Rebecca haar zaak kan winnen en een precedent kan scheppen. Rebecca’s geschiedenis wordt verweven met Mari’s ontmoetingen met andere vrouwen die hun eigen glazen plafond hebben doorbroken of nog proberen te doorbreken, terwijl de loonkloof tussen vrouwen en mannen weer groter wordt.

In haar documentaire heeft Mari Soppela ontmoetingen met Charlayne Hunter-Gault, bekroond journalist en burgerrechten-activiste en de eerste Afro-Amerikaanse vrouw die zich inschreef aan de universiteit van Georgia, Tarja Halonen, in 2000 de eerste vrouwelijke president van Finland, Expat IT-directeur Mervi Lampinen, geduldig lachend wanneer ze tijdens vergaderingen weer eens voor de secretaresse wordt aangezien, Parijse architecte Françoise N’Thépé, die haar eigen bedrijf oprichtte om de onderdrukkende mannelijke erfenis van Le Corbusier het hoofd te kunnen bieden en Miyoko Kojima, die als diversiteit- en inclusie consulent in de patriarchale bedrijfswereld van Japan een frisse wind van bewustzijn laat waaien.