Later

Nederland

Annick Sickinghe & Sam van Zoest

|

Nederlands

2021

}

28

DCP

s

Kijkwijzer

  • Alle Leeftijden

Documentairemakers Annick Sickinghe (23) & Sam van Zoest (27) hebben een film gemaakt over het verwerkingsproces na kinderkanker. Annick kreeg als 14-jarige lymfeklierkanker.

In de documentaire LATER brengen Annick Sickinghe en Sam van Zoest het fysieke en mentale verwerkingsproces na kinderkanker in beeld. Annick gaat in gesprek met zeven mensen die in hun kindertijd kanker hebben gehad. De centrale vraag in LATER is: hoe beïnvloedt kinderkanker je latere leven? En hoe kijken oud-patiënten na 10, 20, 30, 40 of 50 jaar terug op hun tijd van ziekte? De intieme en persoonlijke interviews worden afgewisseld met animaties en poëtische beelden die de emotie van het vertelde voelbaar maken.

Het verhaal

Vanaf het moment dat je ‘schoon’ bent en geen kanker meer in je lichaam hebt, ben je niet meer ziek. De periode van herstel en verwerking is echter ongedefinieerd en zonder einde. Hoe zo’n gebeurtenis je leven beïnvloedt en verandert in de tijd is niet te overzien; dit is voor ieder mens anders. Zelf kreeg Annick op 14-jarige leeftijd lymfeklierkanker. Nu, acht jaar later, merkt zij dat niet alleen haar verwondering over de wereld maar ook haar verantwoordelijkheidsgevoel teruggrijpt naar deze tijd. Over deze ongedefinieerde periode van verwerking is bij zowel oud-patiënten als in de maatschappij weinig kennis en gesprek. 

Annick vertelt: ‘Ik merkte op dat mijn periode van ziekte onbewust doorwerkt in alles wat ik doe en maak, met name in mijn kunst. Zo beïnvloedt het mij nog steeds in mijn dagelijks leven, fysiek en mentaal, bewust en onbewust, positief en negatief. Ik vroeg me af of ik dit wel kan verwerken en hoe dit verwerkingsproces bij andere mensen eruitziet.’

Op een oproep voor een interview onder oud-kinderkanker patiënten voor deze documentaire kreeg Annick in een weekend meer dan zestig reacties van mensen van verschillende leeftijden en uit het hele land. In de vele telefoongesprekken die ze voerde, kwam de behoefte aan maatschappelijke herkenning en erkenning van de late effecten van kinderkanker naar voren. Samen met haar vriend en mede-regisseur Sam van Zoest wil Annick hiervoor meer bewustzijn en acceptatie creëren.

Impact

Het belang van het proces van verwerking en mentaal herstel na een ziekte is universeel. In de film zal iedereen die zelf of in zijn/haar omgeving een periode van chronische ziekte heeft meegemaakt zich kunnen herkennen. Met deze film willen Annick en Sam een groter maatschappelijk draagvlak voor het verwerkingsproces na kinderkanker creëren. 

De première van de documentaire zal op 22 september plaatsvinden in het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie. De documentaire is vanaf 23 september 2021 te zien op de website https://laterfilm.nl/. Daarnaast vinden er op 9 en 10 oktober vertoningen plaats in Filmtheater De Uitkijk in Amsterdam. Kaarten hiervoor zijn te koop via https://laterfilm.nl/. LATER wordt gedistribueerd door AmstelFilm.

De titelsong van de documentaire, ‘Onderstromen’, werd geschreven door Annick en is vanaf 23 september te beluisteren via Spotify, iTunes en andere muziekkanalen.