Leonie Brandt (1901-1978)
Het levensverhaal van Leonie Brandt is verbazingwekkend. Het is een aaneenschakeling van de meest onwaarschijnlijke avonturen, die bij nader onderzoek vaak echt gebeurd zijn.
Als mijnwerkersdochter droomt Leonie ervan actrice te worden. Die droom komt uit als ze in 1925 debuteert in de Amsterdamse Stadschouwburg. Rond 1936 ontdekt ze dat het in het Victoria Hotel in Amsterdam wemelt van de spionnen. Dat triggert al haar ambities en talenten. Haar leven neemt een radicale wending. Binnen de kortste keren opereert ze als Nederlandse dubbelspionne in nazi Duitsland. In een roes van luciditeit en overmoed speelt ze de rol van haar leven. Ze wordt met een doodvonnis naar Ravensbrück gedeporteerd, maar overleeft het kamp. Na de oorlog maakt ze deel uit van het team dat Duitse oorlogsmisdadigers verhoort. Ze kent ze allemaal en ze zijn als de dood voor haar. Maar ook een aantal prominente Nederlanders vrezen Leonie om wat ze weet over hun doen en laten tijdens de bezetting. Het gerucht gaat dat ze brisante informatie over prins Bernhard bezit, hij zou Hitler in 1942 aangeboden hebben stadhouder van Nederland te worden. Tot ver na Leonie’s dood is dit een terugkerende hype in de media. Aan de drank geraakt, leidt ze de laatste jaren van haar leven een zwervend bestaan.
Als ervaren spionne heeft Leonie Brandt ervoor gezorgd dat er nauwelijks beelden van haar zijn, een paar foto’s maar, en bewegend beeld al helemaal niet. Daarom hebben we uit het archief van Eye filmmuseum een schat aan vrouwenfiguren opgediept die de vele facetten van Leonie vormgeven. Dat zijn filmsterren als Fien de la Mar, Asta Nielsen, Francesca Bertini en Pola Negri, maar ook vergeten actrices en onbekende vrouwen uit amateurfilms. Leonie vertelt daarbij over haar leven. Haar stem is die van Rifka Lodeizen.
Uitzonderlijk aan Leonie Brandt is de manier waarop ze haar leven heeft vormgegeven. Haar handelen lijkt ingegeven door een diepgevoelde vrijheidsdrang waardoor ze lak had aan conventies, de vijand roekeloos tegemoet trad en heel bewust zelf de loop van haar levenspad bepaalde.