Numb

Iran

Amir Toodehroosta

|

Farsi

2023

}

91

DCP

s

Kijkwijzer

  • Alle Leeftijden

Jeugdige onschuld botst met de volwassen wereld in de wereldpremière van dit vooruitziende, voor een Tiger Award genomineerde drama van de Iraanse filmmaker Amir Toodehroosta. Met zijn achtergrond in reclame en korte films maakt Toodehroosta veelvuldig gebruik van dat format om de Iraanse maatschappij te bevragen en bekritiseren. Met Numb, zijn tweede speelfilm, blijft hij vraagtekens zetten bij zijn omgeving.

De gebeurtenissen vinden plaats binnen de muren van een kleuterschool, een wereld die ver verwijderd lijkt van het dagelijkse leven in Iran. De kleuterschool is de eerste en laatste mogelijkheid voor jongens en meisjes om onbelemmerd samen te leren, voordat ze terechtkomen in het strikt gescheiden Iraanse schoolsysteem. Zoals de hond in Toodehroosta’s goed ontvangen eerste speelfilm Paat (2013) speelt de zesjarige leerling Roham hier de vaak zwijgende getuige van de gebeurtenissen om hem heen. Terwijl zijn nieuwsgierigheid toeneemt, worden de gecompliceerde echte levens van de andere leerlingen steeds meer zichtbaar.

De lessen worden doorspekt met propaganda, maar het conflict tussen vrijheid en staatscontrole gist onder het oppervlak. Als Roham de pestkop van de klas en de rustige Rana beter leert kennen, stuit hij op enkele verontrustende geheimen die zijn onschuldige wereld ontwrichten.