Onder Water

Nederland

Edgar Kapp, Kuba Szutkowski

|

Nederlands

}

72

s

Kijkwijzer

Onder Water is vanaf 20 april te zien in de volgende theaters:

Amsterdam, Ketelhuis
Dinsdag 18 april – 19:00u premiere – met Q&A door Floortje Smit. Filemon Wesselink (‘Filemon en de complotten’) schuift aan.
 
 
Amsterdam, De Balie
woensdag 19 april – 19:00u – Met Q&A door Paul Stamsnijder
 
 
Alblasserdam, Landvast (vanaf de eerste week van mei)
 
Den Haag, Filmhuis DH 
 
 
Rotterdam, LantarenVenster
donderdag 20 april – 19:30 – regisseurs Kuba Szutkowski en Edgar Kapp na de voorstelling aanwezig voor een Q&A.
 
 
Rotterdam, Cinerama
 
 
 
 
Oostburg, Ledeltheater
 
 
Nijmegen, Lux
 
 
 
En binnenkort online op PICL en Pathé Thuis

Vanaf 20 april te zien in de Nederlandse bioscopen.

Sinds haar man Evert een affaire is begonnen, woont Foekje in een hotel dat ze zich niet meer kan veroorloven. Nu haar huwelijk op springen staat en haar financiën een chaos zijn, wendt ze zich tot een advocaat die haar adviseert haar demente moeder een volmacht te laten ondertekenen.

Om ruimte te maken voor de zeespiegelstijging wordt buiten Rotterdam een polder afgegraven en bewoners worden voor flinke bedragen uitgekocht. Foekje’s moeder, Nel, woont daar alleen sinds de dood van haar man Rijk. Met slechts één handtekening kan Foekje de verkoopprijs van het huis innen. Alleen is Nel een ‘systeem’ wantrouwende doomsdayprepper, net als Foekje’s dominante vader was. Ze volhardt in leven in een donkere betonnen kelder zonder telefoonbereik, volgepropt met gezichtsmaskers, luchtfilters en overlevingsvoedsel. Daar wacht ze de volgens haar op handen zijnde revolutie af.

Maar Foekje heeft een plan om haar leven weer op de rails te krijgen. Ze zal Nel op de plek waar Rijk op tragische wijze om het leven kwam ontmoeten om zijn as uit te strooien. Daarna heeft Foekje een afspraak ingepland in een verpleeghuis. Wanneer Nel niet komt opdagen haalt Foekje Evert over om haar moeder te gaan halen. Als ze Nel achter een geheime deur vinden, weigert ze mee te gaan en wanneer Foekje haar moeder het document laat ondertekenen, vernuftig in een condoleancekaart voor Rijk gevouwen, doorziet Nel haar dochters plan. Ze richt haar kruisboog op Foekje en Evert, doet de kelder op slot en weigert deze te openen totdat ze het document weer in handen heeft.

Opgesloten onder de grond, zonder dag en nacht, speelt het verleden op. Herinneringen aan hoe Nel haar dagenlang opsloot om de Apocalyps te oefenen. Beelden van haar jongere zus, Tess, die uiteindelijk zelfmoord pleegde.

Terwijl de spanningen tussen moeder en dochter oplopen, ontdekt Evert dozen met dure medische apparatuur. Hij krijgt Nel zo ver te bekennen dat ze de afkoop door de gemeente al heeft geaccepteerd. In een laatste poging om haar leven weer op de rails te krijgen, confronteert Foekje Nel en dan gaat het mis. Heel erg mis.