SUNI + Indisch Zwijgen

Nederland

Rosa Kreulen & Edward De Jong, Sven Peetoom & Juliette Dominicus

|

Nederlands

2022

}

62

DCP

s

Kijkwijzer

  SUNI + Indisch Zwijgen zijn te zien in de volgende theaters:

  3 november Het Ketelhuis premiere
  10 november Focus Arnhem
  24 november De Balie Amsterdam
  26 november T Hoogt 
  30 november Chassé Breda
  1 december Rialto Amsterdam
  4 december Filmtheater Hilversum
   

  SUNI + Indisch Zwijgen. 

  In dit programma zien we een selectie van moedige films van aanstormende talenten, die thema’s die normaal gezegd verzwegen worden bespreekbaar maken. 

  Suni en Indisch zwijgen zijn twee films die op eigen wijze een ander taboe openbreken. In Suni studeert Danaé, een jonge vrouw, voor een belangrijke auditie op een broeierige zomerdag . Ze vindt het moeilijk om haar aandacht erbij te houden omdat dit  steeds opnieuw wordt opgeëist door ongewenst contact (Suni, 30 min). Drie Indische kunstenaars gaan de confrontatie aan met hun familie om te onderzoeken waarom zij generaties lang gezwegen hebben over Nederlands-Indië (Indisch Zwijgen, 32 min). We zien krachtige vrouwen van in de twintig, zowel op beeld als achter de camera, die de confrontatie met moeilijke thema’s niet schuwen.

  Met zowel fictie als documentaire verkent een nieuwe generatie aan filmmakers in dit programma een onbesproken complexiteit van issues binnen de Nederlandse maatschappij. De focus op karakters en het sociale milieu in deze films zorgen voor een hoge culturele specificiteit. Suni en Indisch Zwijgen hadden alleen in Nederland gemaakt kunnen worden

  Nooit vallen deze films terug op vingerwijzen. Ze proberen zwart-wit discusses een halt toe te roepen en ademruimte, nuance en gelaagdheid te geven aan belangrijke issues. De stilering van de film is dan ook bedoeld als uitnodiging voor de kijker om met de films mee te denken. 

  Een zinderend programma van een nieuwe generatie makers die via dappere films het onbesprokene zichtbaar maakt.