The Border Crossed Us

Nederland

Loretta van der Horst

|

Engels,Spaans

2023

}

72

s

Kijkwijzer

Terwijl een grote witte bewakingszeppelin constant boven het kleine grensstadje La Joya – Texas – zweeft, patrouilleren lokale politieagenten in de buurt op zoek naar mensensmokkelaars. De regio is bezaaid met sporen van mensen die geprobeerd hebben de VS binnen te komen via de Rio Grande.

Maar in plaats van de immigranten te arresteren, verzamelen de agenten informatie over de smokkelaars en smokkelbazen die banden hebben met Mexicaanse kartels. Met een visuele stijl die afwisselt tussen intieme waarheidsgetrouwe momenten, meditatieve reflectie en spannende scènes, vertelt de film het verhaal van chef Ramon Gonzalez, detective Manuel Casas en agent Mayra Garza, terwijl ze navigeren door de complexiteit van hun bestaan aan de grens.

De ironie wil dat het gebied waar ze patrouilleren ooit Mexicaans nationaal Mexicaans grondgebied. Langzaam onthult de wederzijdse afhankelijkheid tussen politie en smokkelaar een systeem dat gevangen zit in een eindeloze cyclus, met de immigrant er gevaarlijk tussenin. Ondertussen beginnen de menselijke kosten van grensbewaking een persoonlijke tol te eisen van de hoofdpersonen.