The Story of Ne Kuko

Kongo

Festus Toll

|

Frans, Nederlands, Lingala

2023

}

25

s

Kijkwijzer

Het verhaal over hoe het krachtbeeld van Chief Ne Kuko werd gestolen, mag niet vergeten worden. Deze nkisi staat, gevangen achter glas, in een Europees museum. De geschiedenis achter dit mysterieuze beeld verbindt restitutie activist Mwazulu Diyabanza met het kleine dorp Kikuku in de bergen van Boma, Democratische Republiek Congo.

In een vitrine van het Africa Museum in Tervuren staat de nkisi van Ne Kuko, ver weg van zijn Congolese thuis in de bergen van Boma. Dit mysterieuze krachtbeeld is ontvreemd uit zijn gemeenschap en staat al meer dan 100 jaar tentoongesteld en gevangen achter glas.

In The Story of Ne Kuko brengt de stem van een voorouder het verleden van de nkisi tot leven. Hij beschrijft hoe het land van Boma, dat tot de negentiende eeuw geregeerd werd door negen koningen, in een korte tijd hevig veranderde door de komst van de eerste Europeanen.

De film toont de missie van de hedendaagse restitutie-activist Mwazulu Diyabanza om de Afrikaanse objecten die in Europese musea staan terug te krijgen naar hun thuisland. Hij vindt dat verandering niet langer op zich zou moeten laten wachten en hoopt met zijn acties de discussie over de restitutie van koloniaal erfgoed op gang te helpen. Het verhaal van Ne Kuko brengt Mwazulu naar hooglanden van Boma. De werkelijke betekenis van het beeld van Ne Kuko ontvouwt zich.