United We Stand: Musicians in Times of War

Nederland

David van Tijn

|

2022

}

80 min

DCP

s

Kijkwijzer

    United We Stand is een documentaire die de in Nederland wonende jonge Russische celliste Maya Fridman volgt in haar zoektocht om het Oekraïense volk in de huidige humanitaire crisis te steunen. Op 24 februari werd het Maya Fridman duidelijk dat het Poetin menens was met zijn invasie in Oekraïne. De jonge celliste kon niet wachten of zwijgen en, indachtig Remco Campert’s beroemde gedicht ‘Iemand stelt de vraag’, vroeg zij Oekraïense en Russische musici, onder wie Anna Fedorova, Vadim Neselovskyi, Evgeny Kissin en Mischa Maisky, om samen op te treden en het geld te gebruiken om het Oekraïense volk te steunen. Dat idee groeide uit tot een krachtige muzikale beweging die nog steeds in kracht toeneemt.

    United We Stand geeft een beeld van de oorlog in Oekraïne door de ogen van de groep van vooral Russische en Oekraïense topmusici, die door Maya voor de benefietconcerten bijeengebracht is. De relatie tussen de oorlog en de cultuur wordt op een gelaagde manier uit verschillende invalshoeken belicht. Is Poetins oorlog vooral gericht tegen de identiteit, de cultuur, de
    geschiedenis en het bestaansrecht van Oekraïne, zoals een van de Oekraïense musici betoogt? In de film nemen musici de gedaante aan van soldaten en muzieknoten die van kogels. We horen aangrijpende verhalen van de musici, indringende uitspraken van de wereldberoemde solisten Mischa Maisky en Jevgeni Kissin, de tegelijkertijd innemende en indrukwekkende verschijning van het supertalent Maya Fridman.
    Door de actualiteit van het onderwerp en het universele karakter van het narratief van de film zal de film een breed internationaal publiek zal aanspreken. Het is een belangrijk document van deze verscheurende tijd.