Waves of Burlesque

Nederland

Colina van Bemmel

|

Nederlands, Engels, Lets

2023

}

26

DCP

s

Kijkwijzer

Waves of Burlesque live on tour 

26 april – Amsterdam – De Balie 

30 april – Utrecht – ’t Hoogt 

12 mei – Den Bosch – Verkadefabriek

15 mei – Maastricht – Lumière

23 mei – Rotterdam – LantarenVenster

26 mei – Haarlem – De Schuur

29 mei – Amsterdam – De Uitkijk

24 juni – Nijmegen – LUX

30 juni – Eindhoven – LAB-1

 

De documentaire zal ook te zien zijn in: 

Hilversum – Filmtheater Hilversum 

Gouda – Cinema Gouda

Amstelfilm brengt in april, mei en juni een reeks specials rondom de korte documentaire ‘Waves of Burlesque’ van Colina van Bemmel uit: ‘Waves of Burlesque live on tour’

Wij hebben een avondvullend programma samengesteld (ongeveer 100 minuten), met als startpunt de documentaire, gevolgd door een panelgesprek en een live show. Het is een uniek en afwisselend programma, waarin zowel burlesque performers en personages uit de film terugkomen, als lokale performers uit de desbetreffende stad. Op deze avond bespreken we de dubbele moraal en de taboes rondom seksuele expressie, en wordt het thema zelfbevrijding onderzocht én ervaren door de kracht van de performers op het podium. 

In de wereld van burlesque ontdekken we wat het betekent om jezelf te uiten zonder schaamte. Er rust een taboe op seksuele zelfexpressie, zowel in onszelf als in de samenleving. En wanneer je deze onzichtbare grens overschrijdt, zijn er consequenties. 

Voor de performers is burlesque een ritueel waarin ze zich bevrijden van schaamte. Ze uiten een kant die in het dagelijks leven weggedrukt wordt. Dans, theater en striptease vormen een provocatieve act die vaak een persoonlijk verhaal vertelt. Door middel van een alter ego verleggen ze hun eigen grenzen en daarmee ook die van het publiek.  

In deze korte film zien we Sofia La Notte, die haar eerste stappen zet in de wereld van burlesque en daarbij haar omgeving nog moet zien te overtuigen; Bustie La Tish, die zoekt naar een manier om zichzelf te uiten in de buitenwereld, maar ook binnen de traditie van burlesque; en Mechteld Geesing, die werd ontslagen vanwege een lingeriefoto in het tijdschrift Panorama. In Waves of Burlesque ontdekken we wat hen drijft of juist tegenhoudt. De film is in een intieme kijk achter de schermen en verkent de dubbele moraal rondom seksuele expressie, zowel in onszelf als in de samenleving.