Burlesque-performers zoeken naar een manier om hun burlesque alter ego te verhouden tot hun rol in de buitenwereld. Laag voor laag geven ze zich bloot aan het publiek terwijl ze de ongeschreven regels van de samenleving proberen te veranderen.
In de wereld van burlesque en lingerie ontdekken drie vrouwen wat het betekent om zich te uiten zonder schaamte, maar daarbij botsen ze tegen hardnekkige (voor)oordelen. Er rust een taboe op seksuele zelfexpressie, zowel in onszelf als in de samenleving. En wanneer je deze onzichtbare grens overschrijdt, zijn er consequenties.
Voor de performers is burlesque een ritueel waarin ze zich bevrijden van schaamte. Ze uiten een kant die in het dagelijks leven weggedrukt wordt. Dans, theater en striptease vormen een provocatieve act die vaak een persoonlijk verhaal vertelt. Door middel van een alter ego verleggen ze hun eigen grenzen en daarmee ook die van het publiek. In Waves of Burlesque zullen we ontdekken wat hen drijft of juist tegenhoudt.
We volgen Sofia La Notte (29) die haar eerste stappen zet in de wereld van burlesque en daarbij haar omgeving nog moet zien te overtuigen; Bustie La Tisch (45), die ondanks haar activisme burlesque verbergt voor haar werk; en Mechteld Geesing (41), die op staande voet werd ontslagen vanwege een lingeriefoto in het magazine Panorama.
Sofia La Notte staat nog aan het begin van haar ontwikkeling als burlesque-performer maar begint te merken dat haar burlesque persona steeds meer in het openbaar komt. Ze is bang dat haar werk dit ontdekt en ze op het matje geroepen wordt. Daarom neemt ze het heft in eigen handen en brengt haar collega’s op de hoogte. Ze kan en wil dit deel van zichzelf niet langer verborgen houden en zoekt daarom ook naar een manier om dit met haar familie te delen.
Bustie La Tisch is een activistische performer die de burlesque-wereld in Nederland wil veranderen. Ze is trots op zichzelf en haar plus-size lichaam en wil anderen daar ook in aanmoedigen. Ze besluit daarom zelf een show op te zetten. Om dit te realiseren, is ze afhankelijk van social media, maar ze merkt dat censuur het onmogelijk maakt om de show te promoten. Ondanks haar actieve rol in de burlesque gemeenschap, weet haar werk van niets. Uit angst om ontslagen te worden, verbergt ze haar burlesque-leven volledig.
Mechteld is daarentegen haar carrière verloren omdat ze nooit iets verborgen heeft gehouden. Hier heeft ze absoluut geen spijt van. Ze laat zich nog graag fotograferen in sexy outfits om ondanks haar auto-immuunziekte toch contact te kunnen maken met die krachtige kant van zichzelf. Ook voor haar is haar sexy alter ego een manier om zich te bevrijden en daar zal ze zich voor blijven inzetten.
Die kracht zien we het sterkst bij Busties show-avond. Daar treedt een grote variatie aan performers op. We zien zowel burlesque als drag en erotica. Hun rauwe energie op het podium is voelbaar. Ongefilterd laten ze zichzelf zien; bevrijd van schaamte. Ook Bustie geeft zichzelf helemaal bloot. De performers staan sterk op het podium, maar in de samenleving voelen zij het tegenovergestelde. Dit zet aan tot denken, waarom rust er nog steeds een taboe op zoiets menselijks?