Het Verzwijgen in première op het Movies That Matter Festival

maart 23, 2022

Vandaag begint de kaartverkoop van het Movies That Matter Festival, waar de documentaire HET VERZWIJGEN in première gaat. De film is genomineerd voor de Dutch Movies Matter Award. Filmmaker Marieke van der Windens aangrijpende speurtocht naar het oorlogsverleden van haar familie toont het taboe waar veel families die collaboreerden met de Duitsers mee te maken hebben. Op haar moeders begrafenis hoort ze van een oom dat haar grootouders fout waren. Dertig jaar lang durft ze dat familiegeheim niet onder ogen te komen. Nu gaat ze op zoek naar de ontluisterende waarheid. De verhalen bieden weinig troost, maar wel inzichten in de verstoorde relatie met haar moeder.

Lieke, de moeder van Marieke van der Winden, was gesloten, onzeker en breekbaar. Nadat ze op 48-jarige leeftijd is overleden aan kanker, wordt Van der Winden op de begrafenis aangesproken door Liekes pleegbroer. Van hem hoort ze dat haar opa en oma – aan wie ze heerlijke herinneringen heeft – fout waren in de Tweede Wereldoorlog. Dit gegeven, dat een enorme rol had gespeeld in Liekes leven, was decennialang geheimgehouden.

Pas dertig jaar na die onthulling durft Van der Winden zich in haar moeders geschiedenis te verdiepen. In gesprekken met familie en vrienden krijgt ze een heel nieuw perspectief op Lieke en op haar eigen jeugd. En als ze in de archieven op zoek gaat naar de activiteiten van haar grootouders in de oorlog, stapelen de schokkende onthullingen zich op – met grote emotionele consequenties.

HET VERZWIJGEN is een productie van Witfilm in samenwerking met omroep KRO-NCRV en is mede mogelijk gemaakt door Het Filmfonds, Netherlands Production Incentive, NPO-fonds en CoBo. De documentaire is voor het eerst te zien tijdens het Movies That Matter Festival in Den Haag (8 t/m 16 april), waar de film kans maakt op de Dutch Movies Matter award en onderdeel is van de Trouw-selectie.

HET VERZWIJGEN wordt in het najaar landelijk uitgebracht in de bioscoop door Amstelfilm.