Academy Awards: Writing With Fire genomineerd voor Best Documentary Feature

februari 8, 2022

Writing With Fire van Rintu Thomas en Sushmit Ghosh is zojuist genomineerd voor een Oscar in de categorie Best Documentary Feature! 

In Uttar Pradesh, een van de meest conservatieve deelstaten van India, wordt een lokale krant gerund door vrouwen uit de laagste sociale klasse, de dalits. In een land waar journalisten juist tot de elite horen, is dat vrij uniek. De camera volgt de verslaggevers als de krant overstapt naar ‘digitaal’. Ze maken kennis met smartphones en leren filmen voor het gestaag groeiende Youtubekanaal.

Met een inspirerende doortastendheid krijgen de verslaggevers slachtoffers van stelselmatige verkrachting voor hun microfoon. Maar ze maken ook verhalen over ontbrekend sanitair, slechte wegen of een weggemoffeld schandaal over een illegale mijn. Trots vertellen ze hoe autoriteiten nu eindelijk actie ondernemen – vaak na pogingen tot intimidatie of omkoping, die onverbloemd in beeld worden gebracht.

Door hun werk, dat veelal op kritiek kan rekenen van echtgenoten of familie, beginnen de vrouwen vraagtekens te zetten bij de conventies van de maatschappij waarin ze leven. Hun verhaal bevat een hoopgevend pleidooi voor moed en eigenzinnigheid.

Naast Writing with Fire zijn er ook Ascension, Attica, Flee en Summer of the Soul (Or When the Revolution Could not Be Televised) genomineerd in de categorie Beste Documentaire.

De prijsuitreiking is gepland op 27 maart. 

Amstelfilm brengt Writing With Fire op 31 maart uit in de Nederlandse bioscopen.