The Atlantic recenseert Writing With Fire “The Oscar-Nominated Film That Offers a Master Class in Journalism”

februari 28, 2022

“The stars of the documentary Writing With Fire are a group of newspaper reporters working to create a revolution in Indian media.”

Lees hier de mooie recensie van Yashica Dutt in The Atlantic over Writing With Fire. 

Amstelfilm brengt Writing With Fire 31 maart uit in de Nederlandse bioscopen. 

 

Writing With Fire speelt zich af in het hart van Uttar Pradesh, de meest dichtbevolkte staat van India, (200 miljoen inwoners) en berucht vanwege de corruptie, het geweld tegen vrouwen en de wrede onderdrukking van minderheden. Wat het allemaal nog ingewikkelder maakt, is dat media in veel delen van Uttar Pradesh niet doordringt.

Tegen deze achtergrond maken we kennis met het werk van Khabar Lahariya (KL), het enige digitale persbureau gerund door Dalit-vrouwen die tot de laagste kaste behoren en aangeduid worden als ‘onaanraakbaren’.

De tweeëndertigjarige Meera, hoofdredacteur van KL onderzoekt een brute verkrachtingszaak waarbij het stelselmatige geweld in en de complexiteit van het bestaan van een Dalit-vrouw duidelijk naar voren komen. Meera werd geboren in een verarmde Dalit-familie, trouwde op haar veertiende en verzette zich tegen het conservatisme om haar heen om te gaan studeren en journalist te worden voor Khabar Lahariya.