Voorpremière in De Balie Amsterdam: Writing with Fire + voorgesprek en Q&A

maart 2, 2022

Woensdag 9 maart is er om 14:00 een voorpremière van Writing With Fire in De Balie Amsterdam. Voor meer informatie en kaarten klik hier.

Writing with Fire is een stille en indrukwekkende documentaire die de politieke en sociale situatie van een groot deel van de Indiase bevolking blootlegt. Het is een dringende herinnering aan het belang van journalistiek, vooral voor degenen die de samenleving het zwijgen heeft opgelegd. Het is het verhaal van drie vrouwen die hun lot in eigen handen nemen, elkaar ondersteunen, en tegelijkertijd de wereld veranderen.

Voorafgaand aan de vertoning gaat moderator Larissa Buschmann van Free Press Unlimited in gesprek met twee Indische journalisten en een Nederlandse freelance journalist met veel ervaring in reportages vanuit India. Na de film wordt er een vooraf opgenomen Q&A met de filmmakers vertoond.

De sprekers voor dit evenement zijn:

Eva Oude Elferink: Freelance journaliste die vanuit Amsterdam en Jakarta verslag deed van New Delhi, waar ze vanaf 2018 woonde. De afgelopen vier jaar reisde ze door India en de regio als correspondent Zuid-Azië voor NRC Handelsblad, RTL Nieuws en Bureau Buitenland van de VPRO.

Larissa Buschmann: Programmacoördinator Gender & Media bij Free Press Unlimited. Gepassioneerd door mensenrechten voor iedereen coördineert ze de jaarlijkse wereldwijde Media4Women-campagne gericht op het creëren van bewustzijn over vrijheid van media en kwesties waar vrouwen in de media mee te maken hebben.

Meena Kotwal: een van de eerste vrouwelijke Dalit-journalisten in India en is de oprichter en redacteur van ‘The Mooknayak’, een YouTube-kanaal en webportaal dat de problemen van Dalit, Adivasi en Bahujan belicht. Ze werkte van september 2017 tot juli 2019 bij de British Broadcast Corporation (BBC) Hindi in Delhi, India als Broadcast Journalist.

Yashica Dutt: een Dalit-journaliste in de Indiase mainstream media, ze is de schrijfster van het boek “Coming out as a Dalit” en is sindsdien verhuisd naar New York, waar ze studeerde en zich specialiseerde in kaste en gender.

Rintu Thomas: de bekroonde regisseur-producent uit India. In de afgelopen 10 jaar zijn Rintu’s films wereldwijd tentoongesteld in ruimtes zoals de United Nations Climate Change Conference en The Lincoln Center for Performing Arts.

Sushmit Ghosh: de een bekroonde regisseur en cinematograaf uit India wiens werk werd ondersteund door het Sundance Institute, Tribeca Institute, Doc Society, SFF Film Fund, IDFA, The Bertha Foundation, Sorfond en de Finnish Film Foundation.