Writing With Fire op het Movies That Matter festival 8-16 April

maart 31, 2022

Het Movies that Matter Festival vindt plaats van vrijdag 8 t/m zaterdag 16 april in Den Haag (Pathé Buitenhof, Filmhuis Den Haag en Concordia Theater), op satellietlocaties door het land én online. Er worden meer dan tachtig bijzondere speelfilms, spraakmakende documentaires en shorts gepresenteerd, met een uitgebreid verdiepingsprogramma.

Voor meer informatie en kaartjes klik hier.

Amstelfilm’s Writing With Fire is dit jaar genomineerd voor de Grand Jury Documentary Award en de Activist Award.

Onafhankelijkheid en moed belichaamd in de compleet vrouwelijke staf van Khabar Lahariya, een krant die helemaal wordt gerund door Dalit-vrouwen. Journalisten Meera, Suneeta en Shyamkali bieden het hoofd aan tegenstand, achterdocht en neerbuigendheid als ze verslag doen van India’s nieuws vanuit een feministisch en Dalit-perspectief.

‘In onze regio is een journalist een man uit de hogere kaste,’ zegt Meera, hoofdverslaggever bij India’s volledig vrouwelijke krant Khabar Lahariya. ‘Een vrouwelijke Dalit-journalist was ondenkbaar.’ De Dalits worden uitgesloten van India’s kastensysteem, en met name Dalit-vrouwen zijn het slachtoffer van wijdverspreid geweld en discriminatie. Toen een groep Dalit-vrouwen in 2002 Khabar Lahariya oprichtte, was de verwachting niet dat ze erg succesvol zouden worden.

Writing With Fire begint op een omslagpunt voor de krant: ze moeten ‘digitaal gaan’. We volgen verslaggever Shyamkali, die moeite heeft om te gaan met een smartphone. Haar man wilde niet dat ze zou werken, stal haar salaris en mishandelde haar. Ze moest kiezen tussen hem en haar werk – ze koos haar werk. Verslaggever Suneeta was kindarbeidster in de mijnen en doet nu zeer dapper onderzoek naar de ‘mijnenmaffia’. En Meera, die onder meer het opkomende Hindoe-nationalisme aan de kaak stelt. Ongelooflijk indrukwekkend.

Regisseurs Rintu Thomas en Sushmit Ghosh zijn als speciale gasten aanwezig op het festival.